Vin och matresor i Spanien

Spanien är en storfavorit för matresor

 

Spansk matlagning är rik och varierad, ungefär som landet självt. Dess förstklassiga ingredienser, folkliga traditioner och främjande av fina nya kulinariska proffs har ökat Spaniens gastronomiska prestige till toppen bland europeiska länder.

Med Frankrike och Italien är Spanien även en av de bästa vinproducenterna i världen. Landet har ett stort utbud av högkvalitativa viner som odlas och utformas i över 57 olika områden. Om du vill få ut det mesta av din nästa mat- och vinresa genom Spanien kan du se fram emot att besöka dessa destinationer:

Kulinarisk upplevelse i Madrid

 

Landets huvudstad är en färgstark, livlig och modern storstad, med några av världens finaste konstmuseer, som El Prado och La Reina Sofia. Staden har ett oförglömligt nattliv och fantastiska parker, och naturligtvis spelar mat och vin en stor roll inom befolkningens sensuella liv.

Följ deras exempel genom att prova olika stickprov av morcilla (blodkorv) eller berenjenas fritas (stekt aubergine). Besök deras tapasbarer, knapra på hemgjorda ostar och smaka av deras choklad och churros i deras kungliga caféer som ser ut som att de inte har ändrats ett dugg sedan Hemingways dagar. Vinälskare kan ta turer till vingårdar som ligger utanför staden, eller så kan de njuta av Madrids vinfest som sker varje år.

Catalonia Plaza Mayor

Eleganta Catalonia Plaza Mayor ligger i centrala Madrid, mindre än 10 minuters promenad från museerna Prado och Thyssen-Bornemisza. Hotellet har ett gym, bubbelpool och gratis Wi-Fi. De populära tapasbarerna och restaurangerna på torget Plaza Santa Ana ligger bara 200 meter från hotellet.

Barceló Raval

Detta designhotell ligger i Barcelonas livliga stadsdel Raval och erbjuder gratis WiFi, gym och en takterrass med pool och panoramautsikt. Rummen har Nespresso-maskiner och dockningsstationer för iPod. Hotel Barceló Ravals B-Lounge serverar kreativ medelhavsmat, tapas och drinkar i en elegant miljö. Du kan också njuta av en drink på uteterrassen.

 

Barcelona är ett mycket bra val för vin och matresan

 

Barcelona är Spaniens näst största stad och huvudstad i den autonoma regionen Katalonien. Känd för sin skönhet blir Barcelona ofta anklagad för att överglänsa Madrid. Vacker, prålig och oberoende glittrar denna stad inte bara med Gaudis skapelser och av solljuset som reflekteras i Medelhavet, men Barcelona är också ett matparadis, tack vare sina traditionella och moderna tapasbarer, och dess trendiga restauranger som serverar nyskapande katalanska rätter.

Runt Barcelona ligger några av de bästa vinproducerande områden i landet, och det är där som Spaniens legendariska champagne, Cava, produceras. Många av regionens bästa vingårdar kan nås med tåg. Annars finns det många reseföretag som erbjuder vinprovningsutflykter från Barcelona. Det sägs att man får den mest autentiska tapasrätterna i Barcelona.

Norra Spanien erbjuder de bästa Riojavinerna och gudomliga skaldjursrätter

 

Norra Spanien är en frodig, grönskande och sin egna, vilda värld. Besök de baskiska stränderna, Cantabricadalarna och vingårdarna i Rioja, för att bara nämna några höjdpunkter. Inom deras matkultur är Galiciska skaldjur världsberömda i regionen.

Längs den baskiska kusten finns städer som Bilbao och San Sebastian som har massor av kända restauranger och tapasbarer. När det gäller vin är det La Rioja, med sina världskända viner och bländande vingårdar, som stjäl all uppmärksamhet.

Andalusien levererar en genuin spansk matkultur med råge

 

I den södra regionen förkroppsligar Andalusien alla aspekter av de vildaste spanska drömmarna inom miljö, mat och vin. Färska skaldjur, mästerliga konstverk, gamla murar, katedraler och små Pueblitohus, för att inte tala om det stora antalet slott och fästningar som ligger i regionens landskap.

Nästan en femtedel av Andalusiens flora och fauna är skyddade, vilket återspeglar den orörda naturen och dess landsbygd. Andalusien är Spaniens största jordbruksproducent, och är en av de ledande tillverkarna av bordsoliver och olivolja.

Deras vinproduktion är centrerad runt regionen Jerez, vilket är landets äldsta vinexportör.