Vin och matresor i Sydafrika

Upplev Sydafrikas fantastiska vingårdar

 

För att verkligen uppleva Sydafrika och dess vinkultur är det perfekt att göra en vinresa. Stellenbosch och Paarl är två av de bästa och mest populära vinområdena i landet. Flera olika arrangörer ordnar vinresor till dessa områden. Det går alldeles utmärkt att besöka Sydafrikas utsökta vingårdar och lära sig mer om tillverkningen och smaka på dessa goda viner. Det är populärt att kombinera vinprovning och samtidigt passa på att smaka på de sydafrikanska smakrika maträtter.

Självklart går det bra att kombinera en vinprovning med många andra spännande aktiviteter. Sydafrika har ett klimat som lämpar sig mycket bra för vinodling och det har lett till att vinproduktionen i Sydafrika är stor och exporten av vin har gett landet en bra inkomstkälla. Viner från Sydafrika har vuxit kraftigt i popularitet och uppskattas över hela världen. Vindruvorna skördas i perioden mellan februari och mars i det vackra landskapet som präglas av bördig mark omgiven av höga berg.

 

Populära Sydafrikanska vindruvor

 

Redan under 1600-talet började man odla vin i Sydafrika. Hugenotterna från Frankrike hade flyttat till landet och med sig hade de gedigen kunskap om hur man producerar vin. Sydafrika är hem till många av de populäraste vindruvorna då det kommer såväl till röda som vita viner. Bara att besöka de sagolikt vackra landskapen vid vingårdarna i Sydafrika är en upplevelse i sig!

I Sydafrika finns en egen sorts druva som heter Pinotage. Den används för att göra smakrika röda viner, som är en slags blandning mellan Pinoit Noir och Cinsault. Dessutom görs andra prisvärda viner av Merlot och Cabernet Sauvingon. Även vitt vin tillverkas i Sydafrika och där hittas bland annat Steen, som är ett annat namn för Chenin Blanc. Klimatet är också lämpligt i vissa vinområden för att göra mycket bra Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Banhoek Lodge

Banhoek Lodge ligger längs den vackra vägen Helshoogte Pass som även går förbi en mängd olika vingårdar. Boendet erbjuder utsikt över vingårdarna och bergen och har en utomhuspool, en bar och en terrass.

De eleganta rummen och sviterna har en komplett inredning med trämöbler och en balkong med utsikt över bergen. Alla boendealternativ har även luftkonditionering, en sitthörna, en öppen spis, en platt-TV med satellitkanaler och ett eget badrum.

Holden Manz Country House

Holden Manz Country House ligger mellan floderna Franschhoek och Stony Brook. Här erbjuds rymliga rum med gratis Wi-Fi. Vingården har även en utomhuspool samt ett privat spa- och hälsocenter. Franschhoek Kitchen serverar hemlagade internationella rätter, som är inspirerade av Sydafrika och tillagade med lokala råvaror. Den 22 hektar stora vingården erbjuder fantastiska viner i sin privata källare.

Matkultur i Sydafrika

 

När det gäller mat i Sydafrika är landet influerat av många olika matkulturer. I princip går det att hitta mat från världens alla hörn. Det beror i huvudsak på att Sydafrika är ett land som har präglats mycket av invandring från bland annat Europa och Asien, men samtidigt har man behållit en hel del afrikansk mattradition.

I Sydafrika äts det mycket kött och det är vanligt att anordna grillfester. Frukt är även enkelt att odla i Sydafrika och det är lätt att få tag på färsk och smakrik frukt.I större städer som Kapstaden finns restauranger för alla smaker. På gatan är det vanligt att det säljs korv och något som kallas biltong. Det är torkat kött som görs av olika djur, bland annat kudu, impala och struts. Kudu och impala är två sorters hjortar som finns i Sydafrika.

Kombinera mat- och vinresan med Sydafrikas spännande sevärdheter

 

På östkusten i landet finns det många asiatiska immigranter, bland annat från Indien och Malaysia. De har tagit med sig sin matkultur och där erbjuds en hel del indiska specialiteter med curry och olika grytor.

Sydafrika är ett gästvänligt land med ett stort utbud av hotell. De har moderna bekvämligheter och ofta bra luftkonditionering, vilket är en fördel när det är varmt.

Under en mat- och vinresa går det att göra andra aktiviteter än att bara äta och dricka. Följ med på en guidad tur i Kapstaden eller åk på safari. Sydafrika är fullt av möjligheter. Ett annat alternativ är att hyra en bil och ge sig ut i vinområdena och fruktdistrikten.