Vin och matresor i Italien

Italiens matkultur och fantastiska vingårdar

 

Italiensk mat är mer än bara näring, man kan nästan säga att det  är som en livsstil. Den italienska matkulturen kommer ifrån ett land där familj, vänskap och alla högtider är outplånliga. Italiensk mat är både enkel och levande med rätter från stekar, risotto, pasta, konserver och soppor till såser. Detta är helt enkelt mat som är populär under hela året och alla säsonger. Landets cuisine är dessutom mycket berömd, älskad och outtröttligt imiterad över hela världen. Detta har varit en källa till en oändlig glädje i flera länder.

Förutom att vara känd för sin populära matkultur, är Italien också hem för några av de äldsta vinproducerande regionerna i världen. Italienska viner är kända över hela världen för sina många olika variationer. Landet är tätt följt av Frankrike bland världens största vinproducenter genom sin volym. Vid din nästa Mat och Vinresa till Italien kan dessa regioner vara värda att besöka för att ta hand om dina nyfikna smaklökar.

Italiens populäraste regioner för Mat och vinresor

Umbrien

Umbrien är en populär matregion i Italien som är känd för sin tryffel. Du kan prova på en spännande tryffeljakt med lokala tryffeljägare och deras hundar, samt delta i en provtagning av dessa dyrbara italienska kulinariska läckerheter.

Det finns även möjligheter att delta i matlagningskurser för att lära sig att förbereda olika tryffelrätter. Många av de längre resvägarna erbjuder en vistelse på ett gårdshus, där du verkligen kan fördjupa dig i det hisnande vackra landskapet i Umbrien.

Toscana

Toscana är en region som är känd för sin matkultur. Det finns ingenting bättre än att tillbringa några dagar i en historisk bondgård och utforska alla vingårdar som denna underbara region har att erbjuda. Detta är den största vinproducerande regionen i hela Italien och är naturligtvis mest känd för sin Brunello, Montepulciano och Chianti.

Många researrangörer i regionen erbjuder vinresor, kulinariska kurser och utbildningsutflykter. Till dess kulinariska turer inkluderas även besök vid restauranger, förtrollande bergsbyar, samt familjeägda och berömda vingårdar.

Il Salviatino

Detta lyxiga hotell ligger inbäddat bland Toscanas böljande kullar, 3 km från Fiesole. Här erbjuds panoramautsikt över Florens historiska centrum. Hotellet har ett spa med Dr. Vranjes-produkter och ett gym med utrustning från Technogym. Wi-Fi, parkering och gratis pendelservice till Florens ingår.

Hotel Miramalfi

Hotel Miramalfi ligger på en klippa längs Amalfikusten och erbjuder panoramautsikt över havet från restaurangen, poolen och rummen. Inredningen går i medelhavsstil. Alla rum har satellit-TV, luftkonditionering och minibar. Vissa har balkong. I badrummet finns hårtork och badprodukter.

Kampanjen

Kampanjen är en region som är känt för Amalfikusten, vilket är en av de vackraste och mest populära kusterna i Italien. Detta är dessutom den perfekta platsen för en underbar matlagningssemester.

Området är rikt på lokala råvaror såsom äggplantor och ansjovis, samt de flesta av alla dess berömda citroner och naturligtvis Limoncello som är en likör vilken är smaksatt av citron. Kampanjen, liksom många italienska regioner, är hem för en imponerande samling av druvsorter. Den viktigaste sorten är utan tvekan Aglianico, vilket är druvan bakom regionens två mest kända röda viner Taurasi och Aglianico del Taburno.

Emilia-Romagna

En av Italiens mer okända områden, Emilia-Romagna, är en region i norra Italien och dess mat har lyckats erövra resten av världen. Populära maträtter inkluderar Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, Balsamvinäger och naturligtvis den internationellt kända Bolognese ragu.

Emilia-Romagna är en bördig region och ett måste för alla matälskare. Det är också en av landets mest produktiva vinregioner, med de dominerande druvsorter såsom Malvasia, Lambrusco Trebbiano, Barbera, Bonarda, och naturligtvis, Sangiovese.